ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

20 Nisan 2024 Cumartesi    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 24 HAZİRAN 2010 ASANSÖR DENETİMLERİ HAKKINDA BASIN AÇIKLMASI

    Yayına Giriş Tarihi: 25.06.2010  Güncellenme Zamanı: 08.10.2010 15:18:10  Yayınlayan Birim: ANTALYA ŞUBE  
 

24.06.2010

 

BASIN BÜLTENİ

 

Günümüzde çok katlı binaların sayısı arttıkça, dikey yolculuk amacıyla kullanmakta olduğumuz asansörler, hayatımıza kolaylık getirmekle birlikte, dikkatli olunmazsa ve gerekli özen gösterilmezse üzücü kazalara yol açabilmektedir.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın 2008 yılında yayınladığı 27058 sayılı Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği'ne göre "Her asansörün servis yetki belgesi almış firmalar tarafından aylık bakımı yapılması zorunludur." Yönetmeliğe göre, can güvenliği açısından aylık bakımı yapılan asansörlerin yeterliliği belediyelerce denetlenebilmekte ve belediyelerde yeterli personel olmaması durumunda ise ilgili meslek odalarıyla protokol yaparak denetlemeleri uzman mühendisler tarafından yaptırılabilmektedir.

 

Asansör yönetmeliğinin yapılmasını zorunlu kıldığı yıllık kontrollerin daha sağlıklı ve güvenilir biçimde yapılmasını sağlamak amacıyla 22 Ocak 2010 tarihinde Muratpaşa Belediyesi, Makina Mühendisleri Odası Antalya Şubesi ve Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi arasında imzalanan protokol gereği ADM (Asansör Denetim Merkezi ) kurulmuştur. Protokole göre; Muratpaşa Belediyesi adına Makina Mühendisleri Odası Antalya Şubesi ve Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şubeleri'nin, uzman makine ve elektrik mühendislerinden oluşan ekiplerce, asansörlerin periyodik denetlemeleri yapılacaktır.

 

Halkımızı bilinçlendirmek ve asansörlerin daha güvenle kullanılabilmesi için önümüzdeki hafta itibariyle pilot bölgemiz olan Muratpaşa İlçesi'ne bağlı Fener – eski Mezbaha arasındaki mahallelerde denetimler başlayacaktır. Protokol gereğince sürdürülecek çalışmalarda her türlü asansör denetlenerek, kullanılmasında sakınca yoksa yeşil, bir kısım eksikliklerin acil olarak  düzeltilmesi kaydıyla mavi ve aksaklıkları düzeltilmeden kesinlikle kullanılmaması gerekiyorsa kırmızı renkli bir etiket ile işaretlenecektir. Yani binada bulunan asansörler için eksikleri ve hataları giderilinceye kadar; kırmızı "kullanılamaz" etiketi; kullanılabilir durumdaki asansörler için de ivedilikle eksik ve hataların giderilmesi için mavi "uyarı" etiketi yapıştırılacaktır.  Denetlemeler sonucunda eksik ve hatası bulunmayan asansörler için de yeşil "kontrol edilmiştir" ya da "güvenlidir" etiket yapıştırılacaktır.

 

Bu denetlemeler sırasında bakım anlaşması yapmış asansör firma yetkilileri de hazır bulunacaktır. Denetimlerde, asansörlerin aylık bakımlarının yapılıp yapılmadığı, asansörün güvenli olup olmadığı belirlenecek, asansör güvenli değilse gerekli yaptırımlar gerçekleştirilecektir.

 

Denetimlerde apartman yöneticilerine de büyük sorumluluklar düşmektedir. Buradan apartman ve site yöneticilerini uyarıyoruz. Asansör kazalarının önüne geçmek, can ve mal kayıplarına zemin hazırlamamak için, asansörlerimizin bakımlarını ihmal etmeyelim. Konut yöneticilerinin göstereceği gayretler sayesinde kazaların önüne geçebileceğimize inanıyoruz. Site ve apartman yöneticilerinden bu konuda Antalya'mıza yakışır bir duyarlılık bekliyoruz.

 

Ülkemizde yaklaşık olarak 175 bin asansör bulunmaktadır. 19 ildeki 38 belediye sınırları içindeki asansörlerin denetimleri yapılmaktadır.

2008-2009 yıllarında yapılan bu denetimlerde, 175 bin asansörün 20'si (%11.6'sı) kontrol edilmiştir. Bunların %21'inin eksiklikleri giderildikten sonra kullanılabilir olduğu, %47'sinin kesinlikle kullanılamaz durumda olduğu, %32'sinin de kullanılmasında bir sakınca olmadığı sonucu ortaya çıkmıştır.

 

Antalya'da ise 15 bin asansör bulunmaktadır. Bu asansörlerin 10bine yakını Muratpaşa Belediyesi sınırlarında yer alırken; Konyaaltı Belediyesi'nde 3 bin adet, Kepez Belediyesi'nde ise 2 bin adet asansör bulunmaktadır.

 

Asansör kontrolleri bir prosedür değil, can ve mal güvenliğimiz açısından bir gerekliliktir.

 

Lütfen asansörlerin bakım ve kontrollerini periyodik olarak yaptıralım.

 

Kentimizde asansörlerin güvenli kullanımı ile ilgili Muratpaşa Belediyesi'nin başlattığı denetim uygulamasını önümüzdeki günler diğer ilçe belediyelerinin de talep etmesini bekliyor Antalya'mızda güvenli olmayan asansör kalmamasını diliyoruz.

 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Antalya Şubesi

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi

 

 

Antalya Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

25.06.2010 tarihinden itibaren 2765 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI ANTALYA ŞUBE
ŞİRİNYALI MAHALLESİ SİNANOĞLU CADDESİ NO: 74 ANTALYA - ANTALYA
TEL: (+90) 242 3171184   FAKS: (+90) 242 3162002
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri