ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

28 Mart 2024 Perşembe    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 ŞOFBEN KULLANIMINA DİKKAT

    Yayına Giriş Tarihi: 08.07.2010  Güncellenme Zamanı: 08.07.2010 14:31:55  Yayınlayan Birim: EDİRNE ŞUBE  
 

Ülkemizde bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden her yıl binlerce insanımız şofben, kombi ve soba kullanımından dolayı karbonmonoksit zehirlenmesine maruz kalmaktadır.

 

06.07.2010 Salı sabah saatlerinde İlimiz Fatih Mah. Tahsin Sipka Cad. Yıldız Sitelerinde ikamet eden Murat GÜLER isimli vatandaşımız banyosundaki şofben‘den çıkan karbonmonoksit gazından zehirlenerek hayatını kaybetmiştir.

Ülkemizde bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden her yıl binlerce insanımız şofben, kombi ve soba kullanımından dolayı karbonmonoksit zehirlenmesine maruz kalmaktadır.

Bu kazalar hidrokarbon içeren kömür, LPG, sıvı yakıt ve doğalgaz gibi fosil yakıtları yakan cihazların hatalı montaj ve yanlış kullanımından kaynaklanmaktadır.

Karbonmonoksit‘in kokusuz, renksiz ve tadsız bir gaz olması nedeniyle ortamda bulunup bulunmadığının anlaşılması mümkün olmamaktadır. Bu nedenle karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı daha bilinçli olunması gerekmektedir.

Baca ve şofben kaynaklı kazaların önlenmesi için alınacak aşağıda belirtilen tedbirlerin  kamuoyuna duyurulmasında yarar görülmüştür.

BACALARDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

  • Tekniğine uygun imalatı, temizliği ve bakımı yapılmayan bacalar zehirlenmelere ve yangınlara neden olur. Bacalarınızı, kömür gibi fazla miktarda is bırakan yakıt kullandığınız takdirde en az 2 ayda bir, diğer yakıtları (sıvı ve gaz gibi) kullandığınız takdirde en az 3 ayda bir temizlenmelidir.
  • Şofben veya sobanın bağlanacağı  baca mümkünse müstakil baca olmalıdır. Eğer şönt baca kullanılacaksa, dairenize ait baca ana bacaya üst kattaki baca seviyesinden bağlanılmalıdır ve baca mutlaka standartlara uygun olmalıdır.
  • Tek kolonlu bacaya kesinlikle birden fazla bağlantı yapılmamalıdır.
  • Baca bağlantısı eğimli olmalıdır. Baca ile duvar arasında tam bir sızdırmazlık olmalıdır. Şofben borusu yatay mesafesi 2,5 m‘den az olmalıdır ve baca bağlantısı zemine göre % 3 eğimle yapılmalıdır.
  • Bacalar yatak odalarından, merdiven sahanlığından, bina girişlerinden, havalandırma boşluklarından, çatı arasından, banyo ve tuvaletten geçirilmemelidir.
  • Pencere veya duvar delinerek yapılan bacalar çabuk soğuduğu için yalıtılması gerekir. Aksi halde soğuyan baca gazı içindeki su buharı yoğunlaşır ve baca çekişi azalır.
  • Pencere veya duvar delinerek yapılan bacada delinen kısımda mutlaka sızdırmazlık sağlanmalıdır.
  • Yangın emniyeti için bacalar çatının mahyasından en az 50-80 cm yükseklikte olmalıdır.
  • Bacalara yağmur suları, kuşlar, ağaç yaprakları v.b. maddelerin girmesini engellemek için mutlaka başlık kullanılmalıdır.

 

 

ŞOFBEN KULLANIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

  • Şofbenler, mutlaka standarda uygun, çekişi kontrol edilmiş bir bacaya bağlanmalıdır.  Baca bağlantısı olmayan (bina aydınlığına v.b. bağlı) şofben asla çalıştırılmamalıdır.
  • Şofbenin monte edileceği mekan yeterli büyüklükte olmalıdır. Şofben mümkünse banyo yerine balkona veya sürekli havalandırılan bir bölüme takılmalıdır. Şofbenin montajı mutlaka yetkili servis tarafından yapılmalıdır.
  • Şofben zehirlenmeleri genellikle gaz kaçaklarından değil, yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde yeterli yanmama sonucu karbonmonoksit oranının yükselmesiyle gerçekleştiği için şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesi sağlanmalıdır.
  • Halen yasak olmasına rağmen evlerimizin birçoğunda banyolarda şofben bulunmaktadır.  Şofbenlerin mutlaka banyo dışında bir yere montajı gerçekleştirilmeli, şofben takılı  banyoların kapısına mutlaka havalandırma menfezleri yapılmalıdır.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Edirne Şubesi olarak bu türden ölümlerin yaşanmaması için halkımızı dikkatli olmaya davet ederken hayatını kaybeden vatandaşımıza rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz.

                                                                                           

                                                                                           Saygılarımızla,

                                                                                              TMMOB

                                                                    MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI EDİRNE ŞUBESİ

                                                                                         Cumhur PEKDEMİR

                                                                                  YÖNETİM KURULU BAŞKANI

 

Edirne Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

08.07.2010 tarihinden itibaren 2603 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI EDİRNE ŞUBE
İSTASYON MAH. DR. BAHATTİN ÖĞÜTMEN CAD. 87. SOK. N:12 - EDİRNE
TEL: (+90) 284 2360800   FAKS: (+90) 284 2360803
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri