Ancak dikkatli kullanılmaması halinde içinde oluşan hava basıncı yüzünden kazalara sebebiyet verebilmektedir. Yemek pişirirken içinde oluşan hava basıncı boşaltılmadan açılması halinde mutfaklarda gizli bir bomba tesiri yaparak tehlike arz etmektedir. Yan yüzeyleri basınca dayanıklı malzemeden yapılan tencerelerin kapağında patlama tehlikesine karşı, istenilen basınca göre ayarlı emniyet supapları bulunmaktadır. Basınç fazla olunca içerideki hava supaptan dışarı çıkmakta ve duyulan düdük sesi yemeğin piştiğini haber vermektedir. Basıncı düşürmeden tencerenin kapağını açmaya çalışınca kazalar meydana gelmektedir. Bu tarz ihmaller üretici firmaları kazalara karşı daha emniyetli tencereler üretmeye sevk etmektedir. Zaman kontrollü, kolayca açılıp kapanabilen kapaklar, hatta çift emniyetli düdüklü tencereler piyasaya sürülmektedir. Ancak yine de bu basınçlı tencerelerde dikkat edilmesi gereken birçok özellik bulunmaktadır. Dikkat edilmesi gereken hususlar; •· Yeni bir düdüklü tencere alındığında kullanma talimatı mutlaka dikkatlice okunmalıdır. •· Ocaktan alındıktan sonra tencerenin havasını almak için düdüğü açılmalı ve basınçlı hava çıkana kadar beklemelidir. Basınç alma süresini azaltmak için tencere su dolu kaba oturtulabilir ya da akan suyun altına tutulabilir. •· İçine konulan gıdalar ve su miktarı tencere yüksekliğinin üçte ikisini geçmemelidir. •· Tencereyi yerleştireceğiniz ocağın tencerenin tabanından dışarı taşmamasına dikkat edilmelidir. •· Düdüklü tencerelerde kapaktaki buhar çıkışlarını mutlaka kontrol etmek gerekmektedir. Her yemek yapımından sonra tencere yıkanırken bir iğne yardımı ile düdüklerdeki buhar çıkışları temizlenmelidir. Saygılarımızla, Ali PERİ Başkan |