ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

29 Mart 2024 Cuma    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 DÜDÜKLÜ TENCERELERE DİKKAT!

    Yayına Giriş Tarihi: 26.04.2010  Güncellenme Zamanı: 28.04.2010 11:58:56  Yayınlayan Birim: GAZİANTEP ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 28.04.2010 11:57:37

Düdüklü tencereler ne kadar güvenlikli üretilse de kulanım sırasında yapılan hatalar patlamasına sebep olabilmektedir. Mutfakların en gözde eşyalarından biri olan düdüklü tencereler, pişme süresini azalttığı için yemek yapmada büyük bir kolaylık ve hız sağlamaktadır. Aynı zamanda da enerji kullanımında da tasarruf imkânı vermektedir. Bu tencerelerde pişen yemekler, oksijenle temas etmediğinden, yiyeceklerin besin değeri kaybolmamakta ve daha lezzetli olmaktadır.

Ancak dikkatli kullanılmaması halinde içinde oluşan hava basıncı yüzünden kazalara sebebiyet verebilmektedir. Yemek pişirirken içinde oluşan hava basıncı boşaltılmadan açılması halinde mutfaklarda gizli bir bomba tesiri yaparak tehlike arz etmektedir.  

Yan yüzeyleri basınca dayanıklı malzemeden yapılan tencerelerin kapağında patlama tehlikesine karşı, istenilen basınca göre ayarlı emniyet supapları bulunmaktadır. Basınç fazla olunca içerideki hava supaptan dışarı çıkmakta ve duyulan düdük sesi yemeğin piştiğini haber vermektedir. Basıncı düşürmeden tencerenin kapağını açmaya çalışınca kazalar meydana gelmektedir.  

Bu tarz ihmaller üretici firmaları kazalara karşı daha emniyetli tencereler üretmeye sevk etmektedir. Zaman kontrollü, kolayca açılıp kapanabilen kapaklar, hatta çift emniyetli düdüklü tencereler piyasaya sürülmektedir. Ancak yine de bu basınçlı tencerelerde dikkat edilmesi gereken birçok özellik bulunmaktadır.  

Dikkat edilmesi gereken hususlar;

•·        Yeni bir düdüklü tencere alındığında kullanma talimatı mutlaka dikkatlice okunmalıdır.

•·        Ocaktan alındıktan sonra tencerenin havasını almak için düdüğü açılmalı ve basınçlı hava çıkana kadar beklemelidir. Basınç alma süresini azaltmak için tencere su dolu kaba oturtulabilir ya da akan suyun altına tutulabilir.

•·        İçine konulan gıdalar ve su miktarı tencere yüksekliğinin üçte ikisini geçmemelidir.

•·        Tencereyi yerleştireceğiniz ocağın tencerenin tabanından dışarı taşmamasına dikkat edilmelidir.

•·        Düdüklü tencerelerde kapaktaki buhar çıkışlarını mutlaka kontrol etmek gerekmektedir. Her yemek yapımından sonra tencere yıkanırken bir iğne yardımı ile düdüklerdeki buhar çıkışları temizlenmelidir.

Saygılarımızla,

Ali PERİ

Başkan

 

Dosyalar

(135 KB) (28.04.2010 11:58:50)

PDF uzantılı Makale dosyalarını veya diğer Ek Dosyaları okuyabilmeniz için
Acrobat® Reader®'ın bilgisayarınızda yüklü olması gerekmektedir.
Acrobat® Reader® yüklemek için

Gaziantep Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

26.04.2010 tarihinden itibaren 2477 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI GAZİANTEP ŞUBE
BUDAK MAH. ABDULKADİR BEHÇET CAD. NO:40 ŞEHİTKAMİL - GAZİANTEP
TEL: (+90) 342 2304477   FAKS: (+90) 342 2305292
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri