ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

20 Nisan 2024 Cumartesi    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 İZMİR&8217;DE İŞYERLERİ PERSONEL AZALTTI

    Yayına Giriş Tarihi: 15.07.2009  Güncellenme Zamanı: 15.07.2009 15:19:44  Yayınlayan Birim: İZMİR ŞUBE  
 

Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesinin üyeleri arasında yaptığı bir anketten krize dair önemli sonuçlar çıktı.

Kriz var mı, yok mu? Teğet mi geçti, vurdu mu? Dip yaptı mı, yapmadı mı? Bitti mi, devam mı ediyor, yoksa asıl şimdi mi geliyor derken rakamlar buz dağının hala görünen yüzünde oyalandığımızı gösteriyor.

 

Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, İzmir‘de en az beş üyesinin çalıştığı işyerlerinde görev yapan işyeri temsilcilerine uyguladığı bir anketin sonuçlarını açıkladı. Anket krizin istihdama MMO üyelerine etkilerini araştırmak amacıyla hazırlandı. Haziran ayında gerçekleştirilen ankete özel sektörde çalışan 37 makina ve endüstri mühendisi MMO işyeri temsilcisi katıldı. Makina Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Mehmet Özsakarya‘nın açıkladığı, beş ve üzeri mühendis çalıştıran firmalarda gerçekleştirilen anket sonuçları şöyle;

  

  • İşyerlerinin % 78‘i krizden etkilendi

  

Ankete katılan işyeri temsilcilerinin % 78‘i, işyerlerinde krize bağlı olarak başta işten çıkarmalar olmak üzere, ücretsiz izin kullanımı, kısa çalışma ödeneği gibi uygulamaların yaşandığını belirtiler.

  

  • İşyerlerinin %51‘inde personel azaltımına gidildi

  

İşletmelerin çoğunun kriz karşısında ortak çözüm olarak eleman çıkarımına başvurduğu görülmektedir. 19 işyerinden, içinde makine ve endüstri mühendisi de olmak üzere toplam 1545 kişi işten çıkartılmıştır. Bu firmaların faaliyet alanlarına baktığımızda otomotivin başı çektiği ve ağırlıklı demir-çelik, makina-yedek parça ve ambalaj sektöründe olduğunu görüyoruz.

 

  • İşyerlerinin sadece %27‘si kısa çalışma ödeneğinden yararlanıyor

İşletmelerin sadece 27‘si kısa çalışma ödeneğinden yararlanmaktadır. Firmaların %32‘sinin bu ödenekten yararlanmadan doğrudan eleman çıkarımına gitmesi dikkat çekicidir. Bu durum firmaları gelecek beklentilerinde karamsar olduklarını göstermektedir.

 

  • İşletmelerin % 32‘sinde ücretsiz izin uygulamasına gidildi.

İşletmelerin %32‘sinin ekonomik sorunlarını aşmak için çalışanlarını ücretsiz izne çıkardığı görülmektedir.

 

  • Krize ilişkin diğer uygulamalar

Ankete katılan üyelerimizin %13‘ü ücret ödemelerinde düzensizlik yaşandığını, %10‘u ücretlerinde indirime gidildiğini ve %5‘i sosyal sigorta primlerinin yatırılmasında düzensizlik yaşandığını belirtiler. Fazla mesai ödemelerinin kaldırılması da (fazla çalışma kaldırılmıyor) işletmelerin benimsediği temel stratejilerden biri olarak dikkat çekmiştir.

 

Bu işletmelerin beş ve üzerinde mühendisin çalıştığı kurumsal yapılar olduğu düşünüldüğünde, rakamlar büyük tabloyu görebilmek açısından daha da anlamlı olacaktır.

 

Yine üyelerimizden gelen yanıtlar, aynı sektördeki işletmelerin bir bölümünün krizden etkilenirken diğerlerinin sıkıntı yaşamadığını ya da "krizi iyi olarak tabir edilebilecek" biçimde geçirdiklerini göstermektedir. Bu da ülkeler için olduğu gibi işletmelerin de krizi iyi yönetmeleri ya da yönetememeleri durumu arasındaki farkı ortaya koymaktadır. Üyelerimizin geleceğe iyimser beklentilerle bakmadığı anketle tespit edilmiştir.

İzmir Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

15.07.2009 tarihinden itibaren 2991 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBE
MMO TEPEKULE KONGRE SERGİ VE İŞ MERKEZİ ANADOLU CAD. NO: 40 KAT:M2 BAYRAKLI - İZMİR
TEL: (+90) 232 4623333   FAKS: (+90) 232 4862060
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri